Ana Sayfa    » OPERA    » Orkestra şefleri   

Orkestra şefleri

  

Azerbaycan\'da ilk ulusal opera Leyla ve Mecnun (Üzeyir Hacıbeyli) 12 Ocak 1908 yılında sahneye koyularken eseri ifa eden kompakt kadrolu orkestre ye  drijörlüğü nasir dramaturg, tiyatro adamı Abdurrahman bey Hagverdiyev yapmıştır. Sonraki yıllarda orkestra şefi görevinde Üzeyir Hacıbeyli, Müslüm Magomayev, David Slavinski olmuşlar. Opera ve Bale Tiyatrosu devlet tabiçiliyinde olduktan sonra milli dirijörlerimizin yetişmesi alanında etkin çalışmalar yapılmıştır.

Efrasiyab  Bedelbeyli (1907-1976)
E. Bedelbeyli Baküde eğitim aldıktan sonra Sankt Peterbursg Konservatuarı nezdindeki müzik okulunda eğitim aldı. Onun 20 yaşında Cafer Cabbarlının Od gelini pyesine yazdığı müzik sanat severler tarafından yüksek değerlendirilmiştir. Bir süre Moskova ve Sankt Peterbursg opera ve bale teatrlarında orkestra şefi asistanı gibi faaliyet göstermiştir. 1938 yılından ömrünün sonuna kadar Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu\'nda orkestra şefi çalıştı. O. Bedelbeyli Azerbaycan\'da ilk balenin yazarıdır. O, 33 yaşında iken Kız Kalesi balesi ile müzik tarihinde ilk Azerbaycan Balesinin temelini atmıştır.

Eşref Hasanov (1909-1983)
E. Hasanov Azerbaycan Devlet Opera ve Bale Tiyatrosu\'nda Azerbaycan ve Batı Avrupa bestecilerinin opera ve balelerine (Leyla ve Mecnun, Köroğlu (Üzeyir Hacıbeyov), Traviata, Aida (Cüzeppe Verdi), Karmen (C. Bize) vb) dirijörlüg etmiştir.

Niyazi (1912-1984)
N. Tağızade ilk eğitimini Bakü\'de almış, sonra Moskova ve Leningrad (şimdiki St Petersburg) şehirlerinde sürdürmüştür. Hosrov nve Şirin operasının (1942), Citra Balesinin (1961), Zagatala suitası (1934), Gaytağı (1939), Konser valsı senfonik eserlerinin, Rast senfoni muğamının (1949) 1920 yılında opera-kantatasının, senfoni orkestrası için Dans suitası nın, Hindistan yazarı Rabindranat Tagorun eserleri üzerine yarattığı Citra balesiininin (1962) vb müzik eserlerinin yazarıdır. Azerbaycan dirijörlüg okulunun oluşması ve gelişmesi onun adı ile bağlıdır. Avrupa ve Asya\'nın bazı ülkelerinde çok sayıda orkestra şefi gibi başarılı çıkışlarına göre 1959 yılında SSCB Halk Sanatçısı ödülünü almıştır. Ayrıca, O, SSCB Devlet Ödülü\'ne ve Citra balesini yarattığına göre Hindistan\'da Uluslararası Nehru Ödülü\'ne layık görülmüştür.

Kazım Aliverdibeyov (1934)
K. Aliverdibeyov 1960 yılından Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu\'nda orkestra şefi ve baş orkestra şefi görevlerinde çalışıyor. Tiyatronun repertuvarına dahil olan birçok opera ve bale gösterilarını - Leyla ve Mecnun, Aşık Garip, Gelin kayası, Şah İsmail, Vagif, Madem Batterflyay, Sevilla berberi, Karmen, Don Kişot (Minkus), Jizel, Mujeres, Bolero, Karmen-süit, Pahita, Şopeniana - yönetmiştir. K.Eliverdibeyov birkaç yıl Türkiye Cumhuriyeti\'nde çalışmış, İzmir şehir Konservatuvarı\'nda ders demiştir.

Rauf Abdullayev (1937)
Rauf Abdullayev Bakü\'de eğitim almuş ve Sankt Peterbursg Devlet Konservatuarı\'nı dirijörlüg üzere bitirmiştir. O, 1991-94 yıllarında Ankara Devlet Opera ve Balesi sanat rehberi ve baş dirijörü, uluslararası önemli müzik festivallarının ve projelere katılmıştır. Repertuvarı bir çok Batı Avrupa, Rus ve Azerbaycan bestecilerinin eserleri içermektedir.

Kamil Vezirov (1949)
K. Vezirov 1974-1990 yıllarında ve 1993 yılından R. Behbudov adına Azerbaycan Devlet Şarkı Tiyatrosu\'nda yüksek dereceli orkestra şefi-dirijör olarak görevde çalışıyor.

Azad Aliyev (1951)
A. Aliyev dirijörlüg faaliyetine öğrenci kamera orkestrası ile birçok çıkışlarla başlamıştır. 1992 yılından Opera Stüdyosu\'nda orkestra şefi gibi birçok opera gösterilarını - «Aida, Traviata, Gizli nikah», «Sevil», «Hüzn» vb hazırlamıştır. 2006 yılından Azteleradio Kapalı Semdar Kurumunun\'nin Niyazi adına Senfoni Orkestrası\'nın bediirehberi ve baş dirijöru görevinde çalışıyor.

Cavanşir Caferov (1953)
C. Caferov 1977 yılında Leningrad  (şimdiki Sankt Petersburg) Konservatuarı hor-dirijörlüg bölümünü bitirdi. 1985-1990 yılları arasında Musiqili Komedi Tiyatrosu\'nda baş orkestra şefi olarak görev yaptı ve aşağıdaki gösterilere dirijörlüg etmiştir: Straus «Yarasa», Kalman «Silva», «Marisa», «Bayadera», Legar «Şen dul kadın ve b. 1996 yılından Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu\'nda baş orkestra şefi olarak görev yapıyor . Repertuvarı: Ü. Hacıbeyov Koroğlu; F. USTA «Sevil»; Verdi «Aida, Rigoletto», «Traviata»; Bize «Karmen»; Puccini Madem Batterflay»; Çaykovski «Gu gölü»; Adan «Jizel»; Minkus «Don Kişot»; F.Emirov « 1001 gece »vb

Elçin Elçiyev (1954)
E. Elçiyev Akademisi\'nde adına Azerbaycan Devlet Konservatuvarı\'nda halk-çalgı aletleri orkestrinin dirijörlüg ihtisasını kazanmıştır. 1990 yılında F. Emirov adına Gence Devlet Flarmonisi kurulandan şimdiyedek halk-çalgı aletleri Orkestrası\'na bedii rehber tayin edilmiş ve aynı görevi sürdürmektedir.

Teymur Göyçayev (1958)
T. Göyçayev 1985 yılında müzik ifaçılarının Zakafkasya yarışmasında yer almış ve laureat adı kazanmıştır. O, 1998 yılından K. Karayev adına Azerbaycan Devlet Kamera Orkestrası\'nın bedii rehberidir.

Yalçın Adıgözelov (1959)
Y. Adıgözelov Bakü\'de eğitim görmüş, 1983 yılında N.A.Rimski-Korsakov adına Sankt Peterbursg Devlet Konservatuvarı\'nın dirijörlüg ihtisasını kazanmıştır. Serbest orkestra şefi gibi Bakü\'de, Türkiye\'de, Moskova\'da dirijörlüg yapmıştır.

Nazim Hacıelibeyov (1959)
N. Hacıelibeyov 1987 yılında Moskova\'da «Bolşoy Tiyatro da deneyde (stajyör) olmuş, 1990 yılında deneyimi tamamlayarak Opera Senfonik Orkestrası\'nın dirijöru olmuştur. 1992 yılından Azerbaycan Devlet Müzikal Komedi Tiyatrosunun baş dirijöru olarak çalışıyor. Bu süreçte 25 üzerinde klasik ve  modern eserlerin müziklerine kuruluş yapısı yamıştır.

Elman Eliyev (1960)
E. Aliyev 1984 yılından Nahçıvan Devlet Filarmoniyasında Halk Çalgı Aletleri orkestrasında müzisyen gibi faaliyete başlamıştır. 2000 yılından Halk Çalgı Aletleri Orkestrası\'nın sanat rehberi ve baş dirijöru görevinde çalışyor. Günümüzde Filarmoniyanın direktorudur. Avrupa ve Azerbaycan bestecilerinin eserlerinin halk çalgı aletleri orkestrasında ifası için 30\'un üzerinde partitura oluşturmuştur. Bu eserler defalarca ifa edilmiştir. 



Oxunub: 18527