Ana Sayfa    » SAĞLIK    » Halk tebabeti    » Şifali meyveler   

Şifali meyveler

  

VİŞNE
align=
İştahı arttırır, susuzluğu giderir, ağız kuruluğunu önler, tükrük bezlerini regüle eder, yüzü berrak yapar. Suyundan yapılan maske yüz derisini yumuşatır. Akşamlar uykudan önce o maskeyi yapmak, 30-35 dakika bekledikten sonra ılık su ile silip temizlemek gerekiyor. Bu, yüzde bulunan lekeleri de yok etmiş olur. Vişne ve onun suyu kan basıncını normalleştirir, safra kesesinda oluşan ağrıları giderir. Gebe kadınlara iyi gelir. 


ELMA
align=
Kalp-damar sisteminin işini regüle eder, şişman, yağlı kişilerin kilo vermesini sağlar, yüzü yumuşatır, iştahı arttırır, kabızlığı önler. Kabuğu ile beraber yenmesi tavsiye ediliyor. Onun suyu kusmayı önler, kan basıncını, tükrük bezlerini regüle eder, ağız kuruluğuna iyi gelir. Bundan başka elma, diş minesine, diş çukuruna kötü etki eder. Gebe kalan bayanların elma alması tavsiye edilir. 

ARMUT
align=
Susuzluğu ve ağızda kuruluğu giderir, tükrük bezlerini regüle eder. Böbrek ağrılarına iyi gelir, idrar yapmayı kolaylaştırır. Eklemlerde, böbreklerde, idrar yollarında oluşan taşları ve sertleşmeği tedavi edici özelliği bulunur. Halk tebabetinde armudun iştahı arttırması, iyi ruh hali oluşturma özelliğinin bulunması eski zamanlardan bilinir.   Ateş-titreme, soğuk algınlığı, batın ağrıları, ishal hastalıklarına iyi gelir. Armut ve onun suyu yüzü berrak yapar, kusmayı önler. Gebe kadınlara armut suyu içmek tavsiye edilir. 

MUŞMULA
align=
Şifalı özelliği eskilerden bilinir. Batın ağrısı, ishal, sindirim kanalı hastalıklarına iyi gelir. Böbrek ve idrar yollarında oluşan taşları, kristalleri eritir, ağrıları giderir. Halsızlığe iyi gelir, iştahı arttırır, ağız kuruluğunu önler, tükrük bezi fonksiyonlarını regüle eder, diyabetli hastalara iyi gelir. 

AYVA
align=
Boğmaca, kuru öksürük, sindirim kanalı iltahabı, kalp-damar faaliyetinin arttırılması, böbrek, genito-üriner organ inflamasyonları tedavisinde önemli yer alır. Tohumunun, çubuğunun demlemesi sindirim kanalında bulunan iltahaba, solunum organlarının, böbrek ağrılarının tedavisinde çok iyi etki eder. 

YABANGÜLÜ
align=
Uzun asırlar önceden mevcut. Ağız boşluğu ve bronşlarda oluşan inflamatuvar proçesleri önler. İçeriğinde çoklu sayda vitaminler bulunmakta. Sindirim organlarının hastalıkları zamanı faydalıdır. Yabangülü pnömoni, soğuk algınlığı, ishal, karın ağrısı, hastalıklarına iyi geldiği gibi, böbrek hastalıkları, idrar yolunda bulunan taşlar ve kristallerin giderilmesinde faydalıdır ve iç kanamayı durdurur. O, konstriktör hap olarak ta kullanılır. Kurutulmuş yabangülü taçyaprağı demlemesi birçok hastalıklar zamanı kulanılır. Yabangülü demlemesi, müreebesi, doşabı, anemi, tedavisi zor olan derialtı ve yüzeysel yaraların, kanama, karaciğer ve böbrek hastalıkları, soğuk algınlığı, ishal hastalıklarının tedavisinde kullanılır. 

CEVİZ
align=
Cevizin çekirdeği, sucuk ve reçeli, ruh halini iyileştirmekle kalamyıp, görme zayıflığında, kötü ağız kokusunun giderilmesi,  sindirim kanalı ağrılarını önlemede etkilidir. 
Cevizin çekirdeği, sucuk ve reçeli diş etini güçlendirir, kötü ağız kokusunu giderir. Iç organlarda kanamayı, susuzluğu, ağız kuruluğunu önler, iştahı arttırır, diyabetli hastalara iyi gelir

LİMON
align=
Kalp ağrısını giderir, sindirime yardımcı oluyor, iştahı arttırır. Ağız boşluğunda kurumayı giderir, kan basıncıcı düşürür. Midede oluşan ağrıları azaltır, safra kesesi iltahabını, mide bulantısı, kusmayı önler, kan basıncını regüle eder. Boğaz ağrısı ve iltahabına, diş etinin hastalığına, ağız boşluğu iltahabına iyi gelir. Kötü ağız kokusunu giderir, baş ağrısı, çarpıntıyı regüle eder. 

ALIÇ
align=
Ekşidir, iştahı arttırır. Meyvesi, suyu, reçeli ve pekmezi, ishalı, karın ağrılarını önler, kan basıncını düşürür, böbrek, eklem, idrar yollarına oluşan sertleşme ve tuzlanmayı önler, taşları eritir. Tohumu karaciğer, sindirim kanalı ağrılarını azaltır. Bunun çayı, suyu, reçeli,  kuru, öksürüğe, soğuk algınlığına iyi gelir. 

KADINTUZLUĞU
align=
Ekşidir, kızılcık gibi iştahı arttırır, susuzluğu ve ağız kuruluğunu giderir. Ağız boşluğu tükrük bezini regüle eder. Ağız kokusunu önler, diş etini güçlendirir, diş ve sindirim kanalı organlarında oluşan ağrıları azaltır. Sindirimi hızlandırır, kan basıncını regüle eder. Ishalı, batın ağrısını, soğuk algınlığını, göğüs ve eklem ağrılarını giderir. Kadıntuzluğu reçeli kızılcık reçeli gibi birçok hastalıklara iyi gelir. 

KIZILCIK
align=
Kızılcık bitkisinin besin olarak kullanımı eski zamanlara dayanıyor. Kızılcığın kabuğundan yapılan hülasanın arpa unu ile karışımı cilt döküntüleri ve fronküllere iyi gelir. Kabuk ve yaprağından yapılan demleme ve hülasa böbrek, karaciğer ve diyabet zamanı kullanılır. Suyu göz damlası olarak kullanılır. Yapraklarından rahatsızlığı gidermek için çay yapılır. Meyvesi anemi, soğuk algınlığı, ateş, sindirim kanalı hastalıkları zamanı, suyundan yapılan alkolsuz içecekler sıtma zamanı, iştahı arttırmak amacıyla, hülasasının nişasta ile karışımı diyabet zamanı, o cümleden iştah arttırıcı olarak kullanılır.

ZEYTİN
align=
Azerbaycanda zeytin eski zamanlardan yetişdirilir. Şu anda Nardaran’da yaşı 250 bini bulmuş ve hala yetişmekte olan zeytin ağacı bulunmaktadır. Zeytin yağı el ile toplanan meyvelerden soğuk pres yöntemi ile alınır. Besin ve tıp alanlarında kullanılır. 
Zeytinin ham meyvesinden alınan yağ birçok ilaçların yapılmasında kullanılır. Mesela, yanık için merhemlerde, iğne ilaçlarının içeriğinde tedavi edici etkili olarak, römatizma, hipertansiyon, ateroskleroz, sindirim kanalı organlarının hastalıklarının tedavisinde geniş kullanılır. 
Deneysel ve kilinik araştırmalar kanıtlamıştır ki, zeytin ağacının yaprakları kalp hastalıklarının tedavisinde çok faydalıdır. İştahı arttırır, dişleri güçlendirir, ağızda oluşan döküntüleri önler. Boğaz ve bronşların iltahabını giderir. Pnümoni, soğuk algınlığı hastalığına yakalananlara kızılcık suyu çok faydalıdır. Kızılcık, onun reçeli, taze ve kurutulmuş formda olanlar kan basıncına, sindirim kanalı hastalıklarına iyi gelir, göğüsve eklem ağrılarını giderir, sindirime yardımcı olur, kötü ağız kokusunu giderir. 

FRENKÜZÜMÜ
align=
Siyah frenküzümünün meyve, yaprak ve tomurcuklarının içeriğinde insan organizmi için  faydalı olan birçok vitaminler bulunmuştur. Onun türlü cins ve çeşitlerinin kabuk, tomurcuk, yaprak, çiçek ve meyvelerinden tıp alanında geniş kullanılan birçok ilaçlar alınmıştır. 
Frenküzümü tomucuk, yaprak, meyve kısmından yapılmış demlemeden soğuk algınlığı, verem hastalıkları zamanı, ter söktürücü, diuretik olarak, organizmin direncinin arttırılmasında, enfeksiyon hastalıklar zamanı kullanılır. 
Bilimsel tıpta frenküzümünün meyveleri ve yaprakları polivitaminli madde olarak, içerdiği vitamin, mikro ve makroelementlerin faydalı etkilerinden dolayı skorbut ve diğer hipo- ve avitaminoz zamanı, diyatezler, sindirim kanalı hastalıkları, anemi zamanı kullanılır. Taze meyvelerinden alınan suyundan ses kısıklığı, boğmaca, kuru öksürük zamanı kullanılır. 15-20 adet frenküzüm meyvesi kişinin günlük C vitamini ihtiyacını giderir. Frenküzümü meyve ve yapraklarından yapılan demleme, hülasa, maskeler kozmetik alanda geniş kullanılır.

KAYISI
align=
Kayısının tüm cins ve çeşitleri hoş kokuya sahiptir. Kayısı demir eksiklikli anemi hastalığının önlenmesinde, tohumlarından yapılan hülasa bronşit, boğmaca, akut böbrek yetmezliği hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Meyvesinde çok miktarda K vitamini bulunduğundan dolayı kalp-damar, kronik böbrek hastalarında, organizmde Na elementinin regüle edilmesinde, aynı zamanda, hipertansiyon, aritmiler zamanı, miokard infarktı zamanı kayısı meyvesi kullanmayı tavsiye ediyorlar. Meyveleri taze ve kurtulmuş şekilde pehriz bileşeni olarak tavsiye edilir. Kurutulmuş kayısı kalp zayıflığı ve biçok diğer hastalıklar zamanı kullanılır. Halk tebabetinde kayısı sindirimi iyileşdiren, susuzluğu gideren bir vasıta, o cümleden, kronik kabızlık zamanı hafif diyareyik olarak kullanılır.

HÜNNAP
align=
Azerbaycan ve yakın Doğu’da eski zamanlardan hünnap tedavi amaçlı kullanılır. Galen, kendi yazılarında hünnap meyvesinin mideye pozitif etkilerinden bahsediyor. Arap hekimi Messih belirtmiştir ki, hünnap meyveleri astım hastalığı zamanı sedatif etkilidir. 
Diğer bilgilere uygun olarak hünnap meyveleri kan dolaşımını stimule eder. Muhammed Huseyn’in birkaç yüzyıl önce yazmış olduğu “Mehz-en edviyye” yazısında hünnap meyvesinin önemi hakkında bahsediyor. Belirtiyor ki, hünnap öksürük ve ağız yarasına iyi gelir. Hünnap meyvesi ile  bal karışımı ağız yaralarını tedavi ediyor. Kanı temizler, ciğerin, böbreğin ve mesane ağrılarını giderir. Guatra iyi gelir. Demlemesi guatr, akciğer ve verem hastalıklarına iyi gelir.

ÜZÜM
align=
Kafkasyada, o cümleden Azerbyacan’da 2 çeşidi yayılmıştır. En eski çiçekli bitkilerden hesap ediliyor. Değerli besin maddesi olmakla kalmayıp aynı zamanda şifalı etkileri bulunmaktadır. İçeriğinde şeker, glükoz ve fruktoz kas sistemi, özellikle kalp kası için değerli besin maddesidir. Glükoz dokuların oksigen tüketimini arttırır ve bakterileri yok eder. Birçok enfeksiyon hastalıkların oluşmasını önler. İçeriğinde bulunan demir besin üreten organların faaliyetine ve oksidasyon reaksiyonlarına pozitif etkide bulunur. Barsak ve karaciğerde yığılmış zehirli maddeleri etkisizleştirir, kanda üreyi azaltır, organizmada tuzların yığılmasını engeller. Üzüm suyu “Borjomi” ve kalevi özellikleri maden sularından geri kalmamakla, bazen hatta öne geçiyor. Üzüm ve üzüm suyu çocuk beslenmesinde büyük önem arzeder. Üzüm suyu balgam söktürücü etkiye sahiptir. Solunum yolları hastalıkları zamanı geniş kullanılır.  

NAR
align=
Nar meyvelerini içeren bileşiklerin oranı onun cinsine, yetiştirildiği iklime,  bağçada uygulanan agroteknik projelere göre değişir. Halk tebabetinde yarayı tedavi etmek amacıyla nar meyvesinin kurutulup ufalanmış kabuğunu yarayın üzerine serpmek gerekir. İçeriğinde  bulunan hülasa yaraların tedavi olmasını sağlar. Eski zamanlarda kaynatılmış nar suyunun bal ile karışımı burunda oluşan polip, o cümleden hemoroid hastalığının tedavisinde kullanılır. Meyve, kök, gövde ve boğumlarının kabuğunda konstirktör ve boya maddeleri bulunmaktadır. Nar suyu iştahı arttırır, çeşitli besinlerin sindirilmesine yardımcı olur. 

DUT
align=
Ülkemizde 3 çeşidi yayılmıştır: beyaz dut, siayh dut, kırmızı dut. Bunların arasında Azerbaycan’da beyaz ve siyah dut en çok yayılmıştır. Yabani halde Azerbaycan’da Samur-Deveci bölgesinin tuagy meşelerinde, Kür-Araz, Alazan-Eyriçay çukurelinde yayılmıştır. 
Kırmızı dut yaprakları boya maddesi, ter söktürücü olarak, kökleri ise barsak helmintlerinin yok edilmesinde kullanılır.
Bundan başka çay yapraklarından çay demleyip diyabet hastalığı, kalp ağrıları zamanı kullanılır. Meyveleri taze şekilde yenir, onlardan pekmez yapılarak kalp zayıflığı zamanı, anemi tedavisinde kullanılır. Bundan başka meyvelerinden yapılan hülasa tümörler, boğaz ağrıları, mide hastalıkları zamanı alınır. Beyaz dutun yapraklarından çay demleyip kabızlık, soğuk algınlığı zamanı içmek tavsiye edilir. Mide ve on iki parmak barsak ülserleri zamanı beyaz dutun meyveleri yenir. Beyaz, siyah, har dutun meyveleri kan yapıcı özelliğe sahiptir.

KESTANE
align=
Kestane bal üreten bitki olarak değerli kabul edilir. Kestaneden yapılan balın şifalı özelliği önem taşır. Yaprağı değerli maddlerden zengindir. Şöyle ki, 1 yeşil yaprağında 800 biyoloji ünite, sararmış yapraklarında ise 600 biyoloji ünite K vitamini bulunmaktadır. Şu özelliklerinden dolayı kestane “Vitamin Sanayisi” için deöerli hammal kabul edilebilir. 



Oxunub: 156645