Ana Sayfa    » ARMA    » Armanın anlamı   

Armanın anlamı

  

Azerbaycan cumhuriyeti devlet armasi
Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Arması Azerbaycan devletinin bağımsızlık simgesidir. Devlet arması meşe ağacı dallarından ve başaklardan  oluşan kavis üzerinde bulunan   doğuya özgü kalkanın  tasvirinden oluşmaktadır.  Kalkanın üstünde Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet bayrağının renkleri fonunda sekiz kollu yıldız, yıldızın merkezinde ise alev tasviri vardır.
Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet armasının renkli tasvirinde yıldız beyaz, alev kırmızı, meşe dalları yeşil, başaklar ise sarı renktedir. Kalkanın ve yıldızın kenarları, ayrıca kalkanın düğmeleri ve meşeağacının kozaları altın sarısıdır.

Devlet armasindaki sembollerin anlam ve işlevleri
Dünyada heraldik sanatında devlet armalarının kalkan üzerine yerleştirilmesinin yaygın olması, bu sembolik tasvirin zengin bir geçmişe sahip olduğunun göstergesidir. Dünya halkları bin yıllar boyunca kalkanı bir savunma aracı olarak, ayrıca  milli sembollerin teşhiri amacıyla kullanmıştır.   Doğu halklarında milli savaş aletlerinden biri olan kalkan, kahramanlığın sembolü olarak bilinmektedir. Batıdakilerden farklı olarak, doğudaki kalkanlar daire biçimindedir. Devlet armasının bu kalkan üzerinde tasvir edilmesi Azerbaycan\'ın bir doğu devleti olduğunu göstermekte, Azerbaycanlıların da   Doğu uygarlığına mensup olduğunu bildirmektedir. Kalkanın içerisindeki dairesel mavi, kırmızı ve yeşil renkler Azerbaycan bayrağında belirtilen Türklüğü, Çağdaşlığı ve İslamı simgeler.
Kalkanın ortasında bulunan sekiz kollu yıldız güneşin simgesidir. Güneş (ayrıca, Ay) dünya heraldik sanatında “ebedi, sürekli, sonsuz yaşam” anlamına gelir. Güneş sembolünün beyaz renkle temsil edilmesi ise huzur, barış ve  barışseverlik” anlamlarını ifade eder.
Güneş\'in merkezindeki alev tasviri Odlar Yurdu   Azerbaycan\'ı temsil
eder. Genellikle alev, arma sanatında   gelişme, kalkınma simgesi sayılır. Bu simgede eski Azerbaycanlılarda  var olan  ateşe tapma (ateşperestlik), ayrıca oda -övgüyle ilgili ulusal (Nevruz bayramında ateşe  yaklaşım) gelenekler dikkate alınmıştır.  



Oxunub: 140064