Ana Sayfa    » SAĞLIK    » Sağlık hizmetlerinin gelişimi   

Sağlık hizmetlerinin gelişimi

  

align=
Azerbaycan\'da sağlık gelişiminin sağlanması ile ilgili Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı  kararname (1998 13 Mart tarihli, 760 №-li) ve karar(1998 29 Aralık tarihli 49 №-li) imzalamıştır. Kararnameye esasen, sağlık sektöründe reform düzenlenmesi ve yürütülmesi amacıyla Hükümet Komisyonu oluşturulmuştur. Cumhurbaşkanının diğer kararıyla Azerbaycan Cumhuriyeti\'nde sağlık alanında reformlar Devlet Komisyonu hakkında Esasname onaylanmıştır. İşte bundan sonra Azerbaycan sıhiyyesinin gelişmesi yönünde ciddi değişiklikler olmuştur. Öyle ki, 2004 yılından beri diyabetli çocuklara ücretsiz ilaçlar sağlanıyor. Modern avadanlıgla donatılmış Talassemi Merkezi oluşturulmuştur.  Azerbaycan\'da böbrek eksikliğinden sıkıntı çeken hastaların devlet hesabına hemodializ seansları alması için 14 hemodializ merkezi oluşturulmuştur.  
Haydar Aliyev Vakfı diyabetli çocuklara en yüksek kaygı ve Talassemiyasız yaşam için programlarını gerçekleştirmiştir. Diyabetli çocuklara en yüksek kaygı programı çerçevesinde diyabete yakalanan 14 yaşın altındaki çocukların insülinle teminatı mümkün olmuştur. Özel ilgiye ihtiyacı olan çocuklar için rehabilitasyon merkezi inşa edilmiştir. Yeni merkez ülkedeki 20 binden fazla özel ilgi ihtiyacı olan çocuğun sağlığının restorasyonuna hizmet etmektedir. 
Sağlık Bakanlığı bünyesinde İlaçların Analitik Ekspertizion Merkezi oluşturulmuştur. Merkez Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarında ilaçlarının kalitesinin sağlanmasına kontrol ediyor. İlaçlarının kalitesinin değerlendirilmesi İlaçların Analitik Ekspertizon Merkezi laboratuvarlarında yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığında Farmakoloji ve farmakopeyi uzman Konseyi da yaratılmıştır.  60\'dan fazla tıp hizmeti  müessesesi inşa edilmiştir.  2008-2015 yıllarında Azerbaycan\'da reproduktiv (üreme) sağlığa dair ulusal strateji uygulanmaktadır. 2007 yılından devlet tıp merkezlerinde tıbbi hizmet ücretsizdir. 
Azerbaycan\'da çocuk ve büyüklerin kardiolojoi cerrahi işlemlerinin ücretsiz yapılması işine başlanılması kararı onaylanmıştır.  Ayrıca, M. Topçubaşov adına hastanede çocuk ve yetişkinler için Kardiyoloji cerrahi merkezi yaratılıyor. Bu merkezde hastalar növbelilik temelinde ücretsiz ameliyat edilecek. Travmotologiya ve Ortopedi Merkezi\'nde eklem cerrahisi-emeliyyatlarının ücretsiz uygulanmasına başlanilmiştır. 3 bin isimde ilaç kayıtlara geçmiştir. 
Resmi verilere göre, günümüzde Azerbaycan\'da 28489 doktor, 56842 orta tıp çalışanı var. Ülkede 750 hastane, 1670 poliklinik  faaliyet göstermektedir. Hasta çarpayılarının sayı 70 bindir.  Azerbaycan\'da Yoksulluğun azaltılması ve ekonomik kalkınma Devlet Programı\'nın uygulanmasında ekonomik ve sosyal problemlerle beraber, sıhiyyede reformlar önemli yer tutuyor. Azerbaycan\'da Sağlık alanında faaliyet gösteren BM Çocuk ve Nüfus Vakfı, UNİCEF, Dünya Bankası, USAİD, ÜST ve diğer uluslararası kuruluşların yardımını özellikle belirtmek gerekir. 
Bu teşkilatlar Sağlık Bakanlığı ile beraber İlkin Sağlık hizmetlerinin gelişmesi, reproduktiv (Üreme) Sağlık ve aile Sağlığı, Azerbaycan\'da Demografiya ve Sağlık özeti, Kızamık ve Mehmereye Karşı Mücadele, Acil Yardımın Gelişimi, Çocukların kurtuluşu, Azerbaycan\'ın bölgelerinde tıbbi hizmetin güçlendirilmesi , 5 yaşına kadar çocuk ölümü istatistikleri , Yeni ICD 10 nozoloji kodların tayini , Tütüne karşı mücadele , Vereme karşı mücadele , malariya ile mücadele , AIDS ile mücadele , sıhiyyede İslhatlar Eğitim İnovasyon , sıhiyyede Reformlar üzere PHRD projelerini gerçekleşdirmişler. 
Ayrıca, BM Gıda Programı Vakfı, Sınırsız doktorlar, Uluslararası Tıp Korpusu, Kızılhaç Federasyonu ve nüfuzlu sivil toplum çeşitli kurum ve vakıflarının projeleri devam ediyor. 
Azerbaycan\'da faaliyet gösteren yabancı ülkelerin elçiliklerinin ve Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile diğer ülkelerin sağlık kurumları ile ilişkiler güçlendirilmiştir. Bunlara örnek olarak Türkiye, Rusya, Mısır, İran, Ukrayna, İngiltere, ABD vb göstermek olar. 



Oxunub: 39784