Ana Sayfa
» FELSEFE
» 15-16. Yüzyılda Felsefe
» Klasik felsefenin temsilcileri
Klasik felsefenin temsilcileriOrta Çağda Azerbaycan’da yükseliş dönemi yaşamış klasik felsefede ideolojiler, öğretiler 17. Yüzyıla dek devam etmiştir. Bu dönemde faaliyet göstermiş alimlerin faaliyeti üniversal özellik arz etse de bazıları sosyal, bazıları da fen bilimlerine eğilimli olmuşlar.
17-18. yüzyılda Azerbaycan klasik felsefesinin önde gelenleri Melikseid Mehemmed oğlu, Mehemmed Tağı Tufarganlı, Mehemmed Emin Şirvani ve Recebeli Tebrizi idi.
Melikseid Mehemmed oğlu hikmet (felsefe) ve fen bilimleri, ayrıca tasavvuf alanında tanınmıştır. Mehemmed Tağı Tufarganlı (...-1622) tabip olmuştur. Onun mantığa dair bir manzumesi, tıbba dair bir risalesi ve şiirleri vardır.
Mehemmed Emin Şırvani ilimleri değişik kısımlara ayırmıştır: teorik ve uygulamalı, felsefi ve felsefi olmayan. Şirvani’nin eserleri Kahire, Leiden, St. Petersburg ve İstanbul’da bulunmaktadır.
Yusif Karabaği (...-1644) skolastik filozof ve Kübravilik tasavvuf ekolünün temsilcisidir. Onun Kur’an-i Kerim’in tefsiriyle ilgili birkaç eseri vardır. Onun Yeddi Behişt (Heft behişt) eseri özellikle ilgi çekicidir. Eserde insanda ruhi ve fiziksel olarak saklı bulunan güçlerden bahsedilmektedir. Burada cisim, nefis, rüyalar, ilham, vahiy, dış ve iç güçler ele alınmıştır. Yusif Karabaği’nin eserlerinin elyazısının nüshaları Özbekistan’dadır.
Mirze Şirvani (...-1686) fıkıh, hadis, mantık, felsefe, edebiyat vs. alanlarda tanınmıştır. O, peygamberlik, önderlik ve hendeseyle ilgili risalelerin müellifidir.
17-18. yüzyılda klasik bu alan yönelmesi Azerbaycan’ın yanı sıra tüm Şark halklarına özgün bir gelişme idi.
|