Ana Sayfa    » COĞRAFİYA    » Doğa Koruma alanları    » Devlet doğa koruma alanları hakkında   

Devlet doğa koruma alanları hakkında

  

Koru – mevcut doğal yapıları korumak, doğal prosedürlerin doğal hareketlerini öğrenmek için özenle korunan doğal arazidir. Korular bilim, kültür və ziraat için müstesna önemi olan, devlet tarafından muhafaza olunan arazilerdir.
Korular doğayı en iyi muhafaza biçimlerinden biridir. Burada muhtelif doğal bölgelerin karakteristik toprakları,  nesli tükenmekte olan ve ya ender rastlanan bitki ve hayvan türleri,  ayrıca  yokolmak üzere olan doğal tesisler ve onların parçaları, mağaralar, şelaleler, buzullar ve diğerleri korunuyor. Korularda jeolojik kazı işleri, sabanla sürmek , koyun-kuzu otlatmak, turizm, avlanmak, balık tutmak, ağaç kesmek, bitkilere zarar vermek, genellikle doğal zenginliklerden yararlanmak ve onların doğal durumuna zarar vermek yasaktır. 
Günümüzde Azerbaycanda 15 doğal koru var.
Azerbaycanın ilk Devlet Tabiat korusu Gök-göl  Devlet Korusu 1925. yıldan faaliyet göstermektedir. Bundan sonra 1929 yılındada Kızılağaç ve Zakatala koruları ve 1936  yılında Hirkan korusu tesis edilmiştir. 1958. yıla kadar 4 koru faaliyet göstermekteydi. 1958 yılından 1990 yılına kadar yeni korular yaratıldı.  Böylelikle, 1990  yılında Altıağaç Devlet Tabiat  Korusu yaratıldı. 2003 yılında Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nde Şahbuz, 2004 yılında ise Eldar şamı, 2007 yılında Bakü ve Apşeron yarımadası`nın Çamur Volkanları grubu, 2008 yılında ise Korçay Devlet Tabiat Korusu`nun temeli atılmıştır. Aynı zamanda 2003 yılında Türyançay, Pirkulu, İlisu, Karayazı, İsmaillı, 2008 yılında ise Zakatala Devlet Tabiat Koruları`nın arazileri genişletildi. 




Oxunub: 122786