Ana Sayfa    » COĞRAFİYA    » Doğa Koruma alanları    » Şahbuz Devlet Doğa Koruma Alanı   

Şahbuz Devlet Doğa Koruma Alanı

  

align=
Şahbuz  Devlet Tabiat Korusu  16 temmuz 2003 yılında Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti sınırları dahilinde kurulmuştur. 
 Şahbuz Devlet Tabiat Korusu `nun bitkiler alemi çok zengindir. Nahçıvanda bilinen 2000-den fazla ali bitki türünü burada bulmak mümkündür. 
Şahbuz  Devlet Tabiat Korusu`nun arazisinde rölyefin, bitki ve toprak örtüsünün farklılık`ı burda bir çok tabii landşaft tiplerini ayırd etmemizi sağlıyor. Arazinin %85-i meşe ağacı, %5-i ardıç, ağır kokulu ardıç, Aras meşe ağacı, %7-si yemiş, geriye kalan %3-lük kısım ise elma,armut,erik, şark meşe ağacı, ven, taş armut, acıbadem ve diğer lalılıklar teşkil etmektedir.  Devlet Tabiat Korusu  arasizinde türlü süs bitkileri de vardır. Bunlardan aran arazilerinde bulunan güzel ve türlü renk ve kokuda olan endemik süsen türleri, dağlarda yaygın olan şark lalesi, kokulu yaban karanfilleri, dağ laleleri, sehlap ve diğerlerine rastlamak mümkündür. Arazi aynı zamanda şifalı otlarla da zengindir. 
Nahçıvan Özer Cumhuriyeti`nin rölyefi ve fiziki-coğrafi özellikleri  Devlet Tabiat Korusu `nun günümüzdeki hayvanat alemi`nin oluşmasında etkili rol almıştır. Şöyle ki, ülkemizde kayıtlarda bulunan 366 kuş türünün çok`u -217-si bu arazide yaygınlaşmışlardır. 
Bu kuşlardan Şahbuz  Devlet Tabiat Korusu`nun arazisinde Avrupa Tüvüyü, keklik, okuyan selvi, sarı asma kuşu, bülbül, meşe horozu, hop-hop ve diğerleri barınıyorlar. Bunlardan 15-i “Kırmızı kitap”ta kayda alınmıştır. 
Arazide 12 türde yırtıcı hayvan da yaygınlaşmıştır.   Bu hayvanlardan Kafkas ayısı, kurt, tilki, yaban kedisi, meşe sıçanı, porsuk, çöl domuzu, vaşak ve bir çok hayvanlar korunun arazisinde rastlanabilen hayvanlardır. Arazide kemirgenler de vardır ki, bunlardan da sülsen, küçük arap tavşanı ve sıçanların bir kaç türünden ibarettir. Özerk Cumhuriyetde yaygınlaşmış 350 türde onurgalı hayvanın 45-i Kırmızı Kitapta kayda alınmıştır.



Oxunub: 149941