Ana Sayfa
» DİASPORA
» Diaspora faaliyeti
Diaspora faaliyetiAzerbaycan diaspora tarihi
Faaliyet alanından ve dini inancına bakılmaksızın herhangi bir etniğe ait kişilerin belli zaman diliminde kendi tarihi vatanlarından dışarda yerleşmesi ve sosyal faaliyeti doğrudan diasporanın oluşumu ile sonuçlanır.
Sosyal siyasi, ekonomik sosyal ve diğer sebepler neticesinde tarihi etnik topraklarından dışarıya zorla ve ya gönüllü göç ederek, yurtdışında birarada toplu olarak yaşayan, milli kültürel aidiyetini koruyan ve geliştiren, tarihi vatanı ile düzenli ilişkiler kuran soydaşlar, ayrıca dil, din, manevi kültürel değerlere bağlılık açısından kendini Azerbaycanlı sayanlar Azerbaycan diasporunu oluştururlar.
Azerbaycan Cumhuriyeti dahil olmak üzere dünyanın 70’e kadar ülkesinde yaklaşık 50 milyona kadar Azeri yaşamaktadır. Tarihi topraklarında yaşayan, herhangi göç olgusu vuku bulmadan, sadece bazı sosyo politik olaylar sırasında oluşan sınır değişimleri sonucunda yabancı ülke vatandaşlarına çevrilen soydaşlar - İran, Gürcistan ve Rusya Federasyonu’nun Azerbaycan’a komşu bölgelerinde yaşayan etnik Azeriler diaspora sayılmazlar. XX. yüzyılda yabancı ülkelere Azerilerin göçü yoğunlaşmıştır. Bu süre içinde yaşanan iki dünya savaşı, ister Kuzey, isterse de Güney Azerbaycan’ın dahil olduğu metropolyalarda derin sosyo politik değişiklikler, sosyal devrimler, soydaşlarımızın bir kez yurtdışına toplu göç etmeleri ile sonuçlanmış, bu göç yüzyılın sonlarında Azerbaycan’ın bağımsız devlet geleneklerini yeniden onarmasına kadar aşağıda adı geçen dalgalarla gerçekleşmiştir:
a) 1905-07 senelerinde ilk Rus devrimi ve Güney Azerbaycan’da Settarhan hareketi;
b) I. Dünya Savaşı, 1918-20’li yıllar Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin (AHC) kurulması ve çöküşü, Güney Azerbaycan’da Hiyabani devrimi;
d) 1970-80’li yıllarda eski Sovyetler Birliğinde Azerbaycan’dan diğer ittifak cumhuriyetlerine gönüllü göç, 1979 İran İslam devrimi sonucunda Güney Azerbaycan’dan gnellikle Avrupa’ya siyasi göç;
d) Türkiye’de yaşayan Azerilerin 1950 - 60’lı yıllarda Avrupa’ya ekonomik göçü.
AHC’nın çöküşünden sonra Azerbaycan’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne mülteci akımı keskin artarak 50 bini geçmiştir. Yurtdışında siyasi mühaciretin esas bölümünü oluşturan kişilerin (M. E. Resulzade, A. Topçubaşov, M. Memmedzade, C. Hacıbeyli, M. Vekilov, A. Ağayev, S. Ağaoğlu, A. Hüseyinzade, H. P. Sultanov, Ş. Rüstembeyov, M. S. Aran, K. Oder, A. Şeyhülislamov, N. Şeyhzamanlı vb.) amaçlı sosyal faaliyetleri o döneme kadar çeşitli zamanlarda vatandan göç eden diğer Azerilerin faaliyetlerinden keskin ayrılmaktadır. XX. yüzyılın 20’li yıllarından itibaren yurtdışında yayınlanan Azerbaycan diasporasının ilk yayınları – “Yeni Kafkasya” (1923, İstanbul), “Azeri - Türk” (1928-31, İstanbul), “Odlu – Yurt” (1929-30, İstanbul), “Bildiriş” (1929-31, İstanbul), “İstiklal” (1932-34, Berlin), “Kurtuluş” (1934, Berlin), “Azerbaycan” (1952, Ankara) gibi gazete ve dergiler, daha önce komşu ülkelerde Azerilerin yayınladıkları “Ahter” (1875-95, İstanbul), “Şahseven” (1888, Tebriz), “Şems” (1899-1920, Tebriz), “Fikri-İstikbal” (1910, İstanbul), “Bürhani-Terakki” (1906 -11, Astrahan), “Millet” (1918, Simferopol), “Nur” (1906-09, Sankt Petersburg), “Kave” (1915-21, Berlin), “İranşehr” (1921, Berlin) ve diğerlerinden farklı olarak yalnız diaspora sorunlarını, tarihi vatanın siyasi sosyal, ekonomik sosyal durumunu dikkat merkezine alaraktan, basın aracılığıyla göç yaşamı yaşayan soydaşları bir merkez çevresinde toplamaya çalışmıştır.
“Azerbaycan Kültür Derneği” (1990) Avusturya’nın başkenti Viyana’da kurulmuştur. 3 Kasım 1990’da İstanbul şehrindeki Atatürk Kültür Merkezi’nde Azerbaycan topluluklarının (cemiyetlerinin) uluslararası kurultayı yapılmıştır. Kurultayda Azerbaycan heyeti, aynı zamanda yabancı ülkelerdeki (İngiltere, Almanya, Fransa, İsveç, Norveç, İspanya, Estonya, vs.) bir takım Azerbaycan topluluklarının temsilcileri yer almışlardır. Bu, Azerbaycan diasporasının güçlenmesi, bir merkez etrafında birleşmesi yönünde ileriye yönelik atılmış bir adımdı. Kurultay sırasında İstanbul, Bakü ve Hamburg kentlerinde Azerbaycan diasporasının bölgesel merkezlerini, Azerbaycan Kültür Merkezleri Birliğini oluşturmak hakkında kararlar kabul edilmiş, diaspora oluşumuna genel kontrol amacıyla ilişkilendirme konseyi kurulmuştur.
1991 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti’nin bağımsız devlet geleneklerini yeniden onarması ve bunun ardından ülkede yaşanan toplumsal siyasal olaylar halkın göç tarihinde de etkisini bırakmıştır.
16 Aralık 1991’de Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclis Başkanı Haydar Aliyev dünya Azerbaycanlılarının birliğini yaratmanın önemini dikkate alarak, 31 Aralık gününü Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Günü ilan etti (Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Gününün esası 1989 senesinin Aralık ayının sonlarında Nahçıvan’da sınırların (SSCB’nın İran sınırları) dağılması sırasında konmuştu). Bundan sonra Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının emri ile 31 Aralık günü Dünya Azerbaycanlıların Dayanışma Günü olarak doğrulandı. Böylece, bütün Azeriler için değerli olan 31 Aralık, Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Günü, bayram olarak kutlanmaktadır.
23 Mayıs 2001 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in kararnamesi ile 9-10 Kasım 2001’de Bakü’de Dünya Azerbaycanlılarının I. Kurultayı geçirilmiştir. Kurultay, dünyanın farklı ülkelerinden gelen temsilçilerinin yorumlarını, çeşitli tekliflerini, aynı zamanda Azerbaycanlıların çağdaş dünyadakı sosyal siyasi, ikdisadi, kültürel vs. konumunu, Azerbaycançılık esasına dayanan menfaatlerini, tarihen oluşmuş manevi birlik gereksinimini dikkate alarak, karar kabul etmiştir. Dünya Azerbaycanlıların Kurutayının üç seneden bir geçirilmesi uygun bulunmuştur.
5 Temmuz 2002 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev “Yurtdışında Yaşayan Azerbaycanlılarla İş Devlet Komitesi’nin kurulmasına ilişkin” kararname imzalamıştır. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 19 Kasım 2008 yılı tarihli 54 sayılı emri ile ise Dış Ülkelerde Yaşayan Azerbaycanlılarla İş Devlet Komitesi temelinde Diasporayla İş Devlet Komitesi oluşturulmuştur.
Henüz 1997 yılında dünyadaki Azerbaycan diasporunu koordine eden kurum, Dünya Azerbaycanlıları Kongresi de oluşturulmuştu.
Son yıllarda faaliyet gösterdikleri ülkelerin sosyo politik ve kültürel hayatında Azerbaycan toplumlarının aktif katılım yapmaları diaspora kuruculuğu çalışmasının en önemli yönlerinden biridir. Bir takım ülkelerin yasama, yürütme, yerel yönetim organlarında temsil olunmaları, birarada yaşadıkları bölgelerde pazar günü okullarının açılması, çeşitli toplum ve toplulukların bünyesinde 27 gazete, 10 dergi, 3 radyo ve 1 televizyonun faaliyet göstermesi, Azerbaycan gerçeğinin dünya kamuoyuna duyurulması amacıyla çeşitli önlemlerin organize edilmesi Azerbaycan diasporası temsilcilerinin toplumsal siyasal aktifliğinin arttığının göstergesidir.
|