Ana Sayfa
» FELSEFE
» 7-10. yüzyılda felsefe
» İslam dini ve ideolojik akımlar, öğretiler
İslam dini ve ideolojik akımlar, öğretiler7-9. yüzyılda İslam dininin Azerbaycan’da yayılması ve ülkenin İslam kültürü alanına faal bir şekilde girmesi Azerbaycan felsefi düşüncesinin gelişmesi ve İslam diniyle çok yönlü ilişkilerin yaranmasına neden olmuştur. Zaman geçtikçe Kur’an-i Kerimin zahiri ve batini yorumları sonucunda ortaya çıkmış çok sayıda değişik ideolojik akımlar Azerbaycan toplumunda yer edinmeye başlamıştır. Azerbaycan’da bu akımları temsil eden mütefekkir ve filozoflar yetişmeye başlamıştır. O dönemde değişik ideolojik akımların temsilcileri nazari ve felsefi tutumlarını Kur’an-i Kerim hükümlerine dayandırmışlardır. Bölgede yayılmış Mutezile, İsmaililik, Sufilik vs. akımlar için karakteristik idi. Kur’an-i Kerim’de ve çok sayıda İslami ideolojik akımlardaki ana sorunsal Yaratan ve Yaratılan – Halik’la Mahlûk – ilişkileriydi. Bu ilişkinin yorumuna dayalı olarak değişik öğretilerin felsefi açıdan idealist, monoteist, düalist, panteist veya materyalist yönü de belirlenmiştir. Mutedil olmayan akımlar Allahın Kur’an-i Kerim’de hakikat olarak sunar, insanın Allaha geri döneceğinden ve O’nunla görüşeceğinden, astral olaylardan, idrak, İlahi nur, takdir, ceza, takva, maddi nimetler vs. konulardan bahseden surelerin ezoterik yorumunu verirken, bazen panteist “vahdetül vücud” felsefesini maktalardı. Böylece Azerbaycan’da manevi-medeni mekânının çatışmalarla dolu ideolojiler de gelişmekteydi.
7–8. yüzyılda ilahiyat felsefesi hızla gelişmeye başlamıştır. İslamın felsefi yorumu ilahiyatçıların doğrudan görevi haline gelmiştir. Fakat bu görevin icrası sırasında değişik görüşler ve fikir ayrılıkları da kaçınılmazdı.
O dönemde Azerbaycan’da mutedil fakihlerden Ahmed ibn Harun Berdici, Mekki ibn Ahmed Berdei, Musa ibn İmran Selmasi ve diğerleri ünlü idiler. Rasyonalizmi ve düşünce özgürlüğü ile seçilen Mutezile akımının Azerbaycan’daki temsilcileri 9. yüzyılda yaşamış ünlü bilim adamı ve ilahiyatçı Cafer Hemedani Bağdadi, Ebubekr Mehemmed ibn Ömer ibn Abdulla Berdei, Ebuseid Ahmed Berdei vb. idi. Bu dönemde İslam medeni bölgesinde Şark ve Kadim Yunan felsefesine, özellikle neo-Platonizme dayanarak Panteizmi ihtiva eden Batınilik felsefesi vardı. Azerbaycan filozoflarından Batıniliğin misyonerleri Ebü-l-Kasim Ali ibn Cafer vb. bu felsefi ekolün mensuplarından idi.
|