Ana Sayfa
» COĞRAFİYA
» Fiziki coğrafya
» Landşaft şeritleri
Landşaft şeritleriKür –Aras ovalık`ı , Samur –Deveçi ovalık`ı, Abşeron yarımadası ve Şerur-Ordubad düzlüklürinde yarımsahra landşaft (almanca land-toprak, şaft- alaka demektir) kurşak`ı ayrılıyor. Bu kurşak`a Kür-Aras ovalıkları bölgesinde 600 metre yüksekliye kadar olan yerlerde, Nahçıvanda ise 700 – 1500 m-lik şeritlerde rastlanmaktadır.
Yarımsahralarda gri, gri-çemen, gri – gonur ve şoran (tuzlu) toprakları yaygındır. Onlar üzerinde pelinotu, geven, kengiz, devedikeni, şoran bitgileri, efemerler çoktur.
Şollar düzlük`ü, Lenkaran ovalık`ı,Alazan-Eğriçay vadisi ve Karabağ düzlük`ünün Sultanbud arazileri`ni düzlük çimen-meşe landşaft kurşak`ı kaplıyor. Bu landşaft sahasına nehirler boyunca oluşmuş olan Tugay ormanları da dahildir. Landşaft sahaları Hazar denizi hizasından 300 metre yüksekliğe kadar arazilerde , Alazan-Eğriçay vadisinde ise 200-600 m yükseklikler arasında oluşmuştur.
Gobustanda, Acınohur gölü civarlarında, Ceylançölde ve Nahçıvanda dağ yarımsahraları landşaft kurşakları oluşmuştur.
Ülkemiz dağlarının 800-2200 m yükseklik`i olan yamaçlarında meşe landşaft kurşakları oluşmuştur. Bu kurşaklara dağların eteklerinde, alçak ve orta dağlık arazilerde büyüyen büyük yapraklı ormanlar ve ormanlardan sonra oluşan çalılıklar da dahildir.
Hocaşen-Gökçay (Akarbasar) ve Lengebiz dizi dağlarında , Karameryem`in güney yamaçlarında, ve Zengilan idari bölgesizinin güney-batısında meşe –çalı kurşak`ı oluşmuştur. Talış dağlarının güney-doğusunda , Nahçıva`nın orta dağlık arazilerinde seyrek otlar, kserofit çalıların büyüdüğü arid landşaft kurşakları oluşmuştur.
Dağ çimliklerinden sonra kayalık-taşlık landşaft kurşakları oluşmuştur. Ona subnival kurşak da denmektedir. Bu kurşak`a Baş Kafkas, Murovdağ, Zengezur ve Karabağ dizi dağlarının suayrıçı arazilerinde rastlanmaktadır. Doğal iklim şartları sert olduğu için subnival kurşak toprak-bitgi örtesenden mahrumdur. Burda moren, kar, sirk ve trog dereleri gibi eski buzul rölyef formasyonlarına rastlanmaktadır. Büyük Kaskas dağlarının yüksek zirvelerinde daimi buzullar vardır. Nival-buzul saha adı verilen bu landşaft kurşakları 3000 m-den yüksek arazilerde oluşmaktadır.
|